“Jeg vidste slet ikke, at jeg kunne synge sådan!”


Det er sådan cirka min yndlingssætning at høre fra sangelever. Når man pludselig i løbet af en sangtime får knækket koden til den store lyd, de høje toner og den fede klang – så kan det godt være en overraskelse at høre sin egen stemme. Og sanglæreren er mindst ligeså stolt og imponeret som eleven, når det lykkes!

Jeg synes, redskaberne fra Komplet Sangteknik er helt fantastiske at arbejde med, både for mig selv som sanger og med sangelever og kor. De er enkle, lettilgængelige, de virker med det samme, og de giver ofte meget stort udbytte.

Jeg har selv i det meste af mit liv kæmpet med en stemme, der ikke kunne det, jeg gerne ville med den. Den var spinkel, usikker og havde svært ved de høje tonelejer. Jeg har fået klassisk sangundervisning i mange forskellige sammenhænge (bl.a. i forbindelse med min uddannelse på universitetet), og det har altid kun forvirret mig og gjort det hele mere kompliceret. Bl.a. havde jeg en lærer, som insisterede på, at hele klassen skulle ligge i timevis på gulvet og trække vejret, så hun kunne se vores maver bevæge sig op og ned. Og en anden lærer stod og pressede sin hånd mod min strube, for at jeg ikke skulle komme til at spænde. I bakspejlet kan jeg nu se, at det faktisk var en systematisk nedbrydelse af min støtte og mit twang, der foregik. Men det vidste jeg ikke dengang. Jeg troede bare, jeg var dårlig til at synge.

Min stemme blev i årevis mindre og mindre, og det føltes mere og mere besværligt at synge. I en lang periode mistede jeg helt lysten til at synge, fordi det var så kompliceret. Det hang måske også sammen med, at jeg inden for et par år først oplevede at blive smidt ud af et amatørgospelkor, fordi jeg åbenbart sang for dårligt(!), og efterfølgende fik at vide af en sanglærer, at jeg havde en “fin stemme – ikke stor, men fin nok.” En anden sanglærer sagde, at jeg endelig kun måtte synge alt, fordi min stemme ikke duede til høje toner. Bang, så fik vi lige sat mig i bås. On the bright side, så brugte jeg en masse tid på at blive en god pianist i de år, hvor jeg ikke sang. Så noget godt kom der da ud af det.

Mit første møde med Komplet Sangteknik for ca. 5 år siden var nogenlunde så simpelt som: “Træk vejret, støt og sig som en and.” Og pludselig kunne jeg synge vildt høje toner for fuld skrue. Det var virkelig skørt. Jeg måtte straks dykke ned i, hvad det var for noget spændende noget. Og siden da har jeg forsøgt hele tiden at blive klogere på Komplet Sangteknik og mestre den. Og hold da op for en forskel det har gjort for mig, at jeg pludselig kan udfolde mig (næsten) helt frit, og at jeg aldrig bliver hæs af at synge, på trods af at jeg bruger min stemme fuldt ud hver dag. Jeg bruger også Komplet Sangteknik i mine gospelkor, i det rytmiske band, jeg leder, og i undervisning af sangelever.

Efter et par års tilløb er jeg nu også startet på Complete Vocal Institutes 3-årige uddannelse til certificeret sanglærer. Jeg havde mit første 4-dages seminar i forrige weekend, og det var helt fantastisk, overvældende, udfordrende og sjovt. Jeg er på hold med 11 skønne mennesker fra hele Europa, som alle har en ambition om at blive knaldhamrende dygtige sangere og undervisere. Vi arbejdede bl.a. med støtte, pædagogik, kortlægning af stemme og meget andet. Nu står den på selvstudie og masser af øvning inden næste seminar i oktober.

Har du oplevet at kæmpe med en stemme, der ikke ville, som du ville? Har du modtaget sangundervisning, som ikke gav spor mening for dig? Har du oplevet, at nogen har trådt på dit stemmeselvværd? Så vil jeg virkelig gerne høre om det. Smid gerne en kommentar i feltet her nedenfor.


Leave a Reply