Glæden ved ikke at blive hæs, når man er på festival

Soul Children afslutningsgudstjeneste

Jeg er lige her til morgen kommet hjem fra en fantastisk weekend! Jeg har været i Oslo på Soul Children festival med mit ungdomskor, deres søsterkor og deres korleder, Putri Dehn. En årlig korfestival for unge gospelsangere fra hele Norden. Det har været magisk at høre 2200 teenagere fylde Oslo Spektrum med sang, liv og kærlighed.

At vi så brugte 8 radbrækkede timer i bus hver vej, levede af sukker og junk, at jeg var lagt ned af migræne store dele af tiden, og at jeg stod kl. 1 i nat og tørrede bræk op i en natbus, fordi en af pigerne var blevet køresyg – det fylder på en eller anden måde ikke så meget, nu hvor jeg sidder under et varmt tæppe og reflekterer over weekenden. Det har virkelig været magisk og al besværet værd. Og jeg har simpelthen så stor respekt for de mennesker, der arrangerer denne her festival! Hvis du følger mig på Instagram, har du måske set, at jeg har lagt en del videoer op 🙂

Festivalen var også en lejlighed til endnu engang at glædes over mit arbejde med at lære mit kor om CVT (Complete Vocal Technique) gennem de sidste år. Efter to dage med intens sang, højt energiniveau og manglende søvn, klagede næsten alle festivaldeltagere + flere af artisterne over hæshed. Flere måtte opgive at synge til den afsluttende koncert – eller skrue drastisk ned for ambitionsniveauet. Stemmerne ville ikke mere.

Og dér stod så mine ældste korpiger, som har gået til kor hos mig i flere år og arbejdet med deres teknik  – med fuldstændig klare og fine stemmer. Lidt trætte og slidte sådan generelt – men fint i stand til både at synge og tale uden anstrengelse. Og de havde endda sunget højere end de fleste andre sangere på festivalen det meste af weekenden. De havde sågar sunget på vej til og fra alle samlinger, holdt improviserede gadekoncerter i det iskolde Oslo (og næsten været på nippet til at gøre deres gamle korleder en lille smule pinlig!)

De havde sunget i det, vi inden for CVT kalder “metal funktioner” (Curbing, Overdrive og Edge), mens de fleste andre sangere havde sunget i en ikke-metallet funktion (Neutral). I de metallede funktioner kan man skrue volumen helt op til 7-10 stykker uden at skade stemmen. I Neutral kan man højst nå volumen 4 i det leje, vi normalt synger i. Prøver man at skrue op derfra, kommer svælgsnørerne i halsen på overarbejde. De lukker sammen om struben, så stemmebåndene ikke kan bevæge sig frit og naturligt, og man vil opleve at blive hæs. Stemmebåndene fejler egentlig ikke noget. De er ikke tyndslidte eller revnede, eller hvad man nu kunne forestille sig. De kan bare ikke strække sig, fordi svælgsnørerne har lukket ned for stemmen for at beskytte den. De åbner først op igen, når de føler, at det igen er trygt for stemmebåndene. Insisterer man på at blive ved med at presse stemmen, trods svælgsnørernes advarsler, kan stemmebåndene begynde at blive decideret skadet. Men drejer det sig bare om en dag eller to, kan man klare det med lidt god søvn og hvile.

Når man er 2000 sangere og skal synge en hel weekend, er det altså godt at kunne skrue op til en volumen, der er højere end medium, så man kan høre sig selv synge. Og der er det dér metal rigtig genialt. Især hvis man synger gospel eller bare rytmisk.

Det forklarer også, hvorfor en af de yngste korpiger, som var med på festivalen, kom undrende og sagde til mig: “Jeg forstår det ikke. Vi er over 2000 mennesker, og alligevel lyder det ikke ret meget højere, end når vi er 20 til kor derhjemme.” Mine korpiger synger nemlig temmelig højt og klart – fordi de har lært at bruge metal. Og twang. Og støtte. En anden af pigerne sagde faktisk: “Det er sjovt, før jeg startede til kor, var jeg altid hæs. Nu bliver jeg aldrig hæs mere.” Så kan det vist ikke siges mere tydeligt, at det nytter at arbejde med sin teknik!

Er du nysgerrig på, hvad det dér metal er for noget? Hvad twang  betyder? Hvad det vil sige at bruge støtten? Er du træt af at blive hæs, hver gang du er til koncert? Så book en sangtime, hvor vi kan dykke nærmere ned i det og blive klogere på det hele! 🙂

Er skaden allerede sket? Er du blevet ramt af hæshed? Så tilbyder jeg også et “Emergency Aid Program”, som kan hjælpe med at genskabe den sunde balance i stemmen igen. Det kan ikke fjerne en forkølelse – men det kan hjælpe, hvis du har mistet stemmen ved at bruge den på en usund måde.


Leave a Reply