5 gode grunde til, at du som dreng skal gå til kor:

GG Amager Tivoli

Min gode korlederkollega, Putri Dehn, og jeg har for tiden et projekt kørende med at finde ud af, hvorfor der ikke er flere drenge, som går til kor. Drenge er jo nøjagtig ligeså musikalske som piger – og de fleste drenge kan også godt lide at synge, når de først kommer i gang. De har måske bare svært ved at se sig selv i en korverden, som er overbefolket af kvinder…

I mit ungdomsgospelkor, Gospel Generation NEXT, er der lige nu godt 20 meget velsyngende piger. Og vi gad så godt have et par drenge med. Vi har lige været på korfestival i Oslo – og der var en tenorgruppe af unge drenge. Jeg blev mindet om, hvor helt fantastisk en tenorgruppe lyder! Kan I holde på en hemmelighed: Tenorerne er faktisk altid mine yndlings i kor! Nej, man må ikke have favoritter som korleder – men altså: når sådan en gruppe tenorer folder sig ud og synger for fuld kraft, så rejser alle de små hår sig jo på mine arme i en grad, som alterne og sopranerne ikke helt kan hamle op med (selvom det er tæt på!).

Nå, men i de sidste dage har jeg udfrittet alle mænd i mit netværk for at finde ud af, hvordan drenge tænker, og hvordan man kan forklare dem, at de skal gå til kor. For det er fantastisk at synge i kor, og hvorfor skal drenge dog snydes for den oplevelse? Og hvorfor skal vi andre snydes for at høre deres fantastiske stemmer?

På baggrund af al den gode information, de har leveret, kommer her 5 gode grunde til, hvorfor drenge skal gå til kor:

5 gode grunde til, at du som dreng skal gå til kor:

1: Det er her, alle pigerne er!

Hvis du gerne vil score en kæreste eller måske bare lære at forstå piger, så er der intet bedre sted end til kor! Pigerne til kor er ovenikøbet som regel ret søde og knapt så bitchy som andre steder 😉 Og hvis der er noget, piger elsker – så er det en mand, der kan synge!!

2: Træt af, at stemmen går i overgang? Så skal du afsted til kor!

Når du kender din stemme og vedligeholder din teknik, kan du nemlig komme igennem den lidt trælse periode på en bedre måde. Her er, hvad der faktisk sker:

Vi fødes allesammen – drenge og piger – med en strube og et sæt stemmebånd, der er i nogenlunde samme størrelse. Stemmebåndende er omkring 3 mm lange hos en nyfødt baby. Herefter vokser stemmebåndende støt og jævnt en lille smule hvert år. Og inden vi når puberteten, er de ca. 9,5 mm. lange. Og nu sker der noget! Hormonerne sætter ind, og alt på kroppen begynder at vokse lidt mere voldsomt. Vi kender det fra ben og arme, som pludselig føles dobbelt så lange, som de plejer – og man bliver enormt klodset, fordi man ikke har lært at kontrollere de nye dimensioner i kroppen. Pigernes stemmebånd skal “bare” nå at blive 12-17 mm. i fuldvoksen tilstand. Men mænds stemmebånd er længere end kvinders – derfor skal drengenes stemmebånd nå at vokse til 17-24 mm. Drenges stemmebånd fordobles altså i længden i løbet af puberteten, hvilket betyder, at de får en hel ekstra oktav at gøre godt med! Ligesom de hurtigtvoksende ben og arme, er kroppen ikke vant til at håndtere de pludseligt meget lange stemmebånd – og dén der helt nye oktav er også ret forvirrende. Så man oplever, at stemmen “smutter” med jævne mellemrum, og det er selvfølgelig ikke særligt rart. Især ikke, hvis andre griner af én. Og så holder mange drenge bare op med at synge – nogle undgår måske endda at tale ret meget for at undgå ydmygelsen.

At gå til kor kan ikke “kurere”, at stemmen går i overgang. Og det skal det heller ikke – for det er jo en god ting, at stemmebåndene vokser! Det gør, at den fuldvoksne mandestemme bliver helt fantastisk! Men hvis du synger regelmæssigt og holder din teknik ved lige, kan du faktisk få så meget kontrol over din stemme, at du kommer mere smertefrit igennem puberteten med din stemme. Flere drenge, som fortsætter med at synge henover de år, hvor stemmen er i overgang, mærker langt mindre til det, end dem, som bare sætter sig hen i hjørnet med en guitar og nægter at synge. Og når de så bliver voksne – ja, så har de jo pludselig et kæmpe forspring!

I kor er der plads til, at éns stemme gør mærkelige ting. Det gør pigernes stemmer også sommetider, når de lige skal nå den dér meget høje tone. Jeg oplever engang imellem også selv, at min stemme pludselig lyder som en syg ged! Så du skal ikke være bange for at komme til at være forkert!

3: Der er færre skader end til fodbold og andet sport

Til gospelkor får du måske en ivrig albue i øjet under en vild uptemposang, eller du kan måske blive lidt småhæs i starten. Men der er ingen brækkede arme eller overrevne ledbånd. Og du skal ikke rende rundt og fryse i snevejr på spejlglat græs hver vinter. Udstyret er forresten også meget billigere, end hvis du vil gå til ishockey eller fodhold! Du skal højest anskaffe dig et par sorte koncert-bukser. Og en ekstra deodorant, da det ofte er en svedig affære at synge gospel.

4: All the cool kids do it!

Lukas Graham, John Legend, Justin Timberlake, Usher, R. Kelly, Ashton Kutcher, Snoop Dogg, Axl Rose og Jason Mraz er bare nogle af de kendte musikere og skuespillere, som har sunget i kor som børn. USAs tidligere præsident, Barack Obama, har faktisk også sunget i kor! Så hvis du vil frem i livet, så er kor måske ikke et helt tosset sted at starte?

5: Musik er en genvej til højere intelligens

Der bliver lavet den ene undersøgelse efter den anden, som viser, at folk, der dyrker musik, har en tendens til også at udvikle højere intelligens. Musik stimulerer en masse centre i hjernen, som kort fortalt gør, at vi kan bearbejde og lagre større mængder af information. Altså kan man rent faktisk komme til at klare sig bedre i skolen ved at gå til kor. Det er da en hel del sjovere end at sidde derhjemme og svede over bøger, man ikke forstår, er det ikke?

Er du blevet overbevist? Så skal du måske kigge forbi til en prøvetime hos mig på Østebro eller hos Putri på Amager – eller et helt syvende sted, hvis du bor et andet sted i landet. Smid en kommentar eller skriv til mig på sang@louisekofoed.dk – så finder vi ud af noget!

Er du en voksen, som kender en dreng i Københavnsområdet, som kunne tænke sig at synge i kor? Vil du så ikke henvise ham til mig i en lynende fart? 🙂

Er du selv en mand, der har sunget i kor som barn? Vil du så ikke smide en kommentar om dine erfaringer? 


Leave a Reply